به گزارش مشرق، توانایی خلق پول مهمترین ویژگی است که بانکها را از سایر بنگاههای اقتصادی متمایز میکند. دولتها این توانایی را به بانکها می بخشند تا آنها بتوانند نقش موتور محرک را در اقتصاد ایفا کنند. بدیهی است، در ازای بخشیدن این توانایی، باید نظارت بیشتری نسبت به سایر بنگاهها بر بانکها اعمال شود تا مردم و حاکمیت مطمئن باشند نظام بانکی از این قابلیت در راستای اهداف کشور استفاده میکند و باعث اخلال در سایر بخشهای اقتصادی نمیشود. یکی از روشهای نظارت بر بانکها همانند بسیاری از حوزههای دیگر، نظارت عمومی و مردمی بر این نهادها است. در این مدل نظارت که هم اکنون در بسیاری از کشورهای جهان استفاده میشود بانکها ملزم میشوند اطلاعات مهم خود را در بازههای زمانی تعیین شده در معرض دید و قضاوت افکار عمومی قرار دهند تا قابلیت نظارت سپردهگذاران و توده مردم نسبت به عملکرد بانک ایجاد شود. این موضوع در کشورمان با ابلاغ «آیین نامه ضوابط ناظر بر حداقل استانداردهای شفافیت و انتشار عمومی اطلاعات توسط مؤسسات اعتباری» توسط بانک مرکزی بر بانک ها در سال 93، اجرایی شده است.
بیشتر بخوانید:
نرخهای جدید سود سپرده بانکی ابلاغ شد
*وضعیت افشا و انتشار اطلاعات تسهیلات در بانکهای دولتی
اعطای تسهیلات کلان و اعطای تسهیلات به اشخاص مرتبط، از حساسترین موارد استفاده بانکها از قابلیت خلق پول است زیرا اگر اعطای این گونه تسهیلات با دقت صورت نگیرد، میتواند باعث بر هم خوردن ثبات اقتصادی و توزیع رانت در کشور شود. به همین دلیل از جمله سر فصلهایی است که مردم باید بتوانند بر آنها نظارت کنند. بانک مرکزی در «آیین نامه ضوابط ناظر بر حداقل استانداردهای شفافیت و انتشار عمومی اطلاعات توسط مؤسسات اعتباری»، بانکها را ملزم کرده است که اطلاعات مربوط به جزئیات تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط و خالص تسهیلات و تعهدات کلان به تفکیک جاری، سررسیدگذشته، معوق، مشکوک الوصول و سوخت شده را به طور عمومی منتشر کنند. با این وجود، افشای این اطلاعات هنوز هم با مشکلات زیادی همراه است به طوری که بسیاری از بانکهای دولتی و غیردولتی هنوز این بند از آیین نامه مذکور را اجرا نمیکنند. در جدول زیر وضعیت انتشار این اطلاعات در بانکهای دولتی متخطی از آیین نامه مذکور آمده است:
بانک کشاورزی و پست بانک که جزو بانک های دولتی هستند و نام شان در جداول فوق نیامده است، علیرغم تاخیرهایی که بعضا نسبت به موعد مقرر انتشار داشتهاند، اطلاعات تسهیلات کلان و تسهیلات به اشخاص مرتبط را به صورت صحیح منتشر کردهاند.
*وضعیت افشا و انتشار اطلاعات تسهیلات در بانکهای خصوصی (غیردولتی)
وضعیت در بانکهای خصوصی نیز مانند بانکهای دولتی است. بانکهای غیردولتی بورسی علاوه بر الزامات آیین نامه افشای اطلاعات بانک مرکزی باید ضوابط انتشار اطلاعات سازمان بورس را نیز رعایت کنند. طبق این ضوابط بانکهای بورسی باید تا موعد مشخصی صورتهای مالی حسابرسی شده خود را به طور عمومی منتشر کنند و چون صورتهای مالی بانکها باید براساس صورت مالی نمونه بانک مرکزی تنظیم شده باشد، بانکهای بورسی مجبور هستند جزئیات بیشتری از تسهیلات و تعهدات کلان را منتشر کنند. در جدول زیر وضعیت انتشار اطلاعات تسهیلات کلان و تسهیلات به اشخاص مرتبط و کلان در سال 96 در بانکهای خصوصی متخطی از آیین نامه و ضوابط مذکور ارائه شده است:
لازم به ذکر است بانکهای خصوصی که نام آنها در جدول فوق نیامده است (بانک های سرمایه، دی، شهر، تجارت، صادرات، گردشگری، رسالت، رفاه، سامان، کارآفرین، سینا، پاسارگاد، خاورمیانه و انصار) علیرغم برخی تاخیرها در انتشار اطلاعات سال 96، در نهایت اقدام به انتشار صحیح دادههای با اهمیت خود کردهاند.
همچنین وضعیت انتشار اطلاعات مربوط به تسهیلات کلان و تسهیلات به اشخاص مرتبط در سال 97 در بانکهای خصوصی متخطی از آیین نامه و ضوابط مذکور در جدول زیر آمده است:
لازم به ذکر است بانکهای خصوصی که نام آنها در جدول فوق نیامده است (بانک های اقتصاد نوین، ملت، سرمایه، دی، شهر، تجارت، صادرات، گردشگری، رسالت، رفاه، سامان، کارآفرین، سینا، پاسارگاد، خاورمیانه و آینده) علیرغم برخی تاخیرها در انتشار اطلاعات سال 97، در نهایت اقدام به انتشار صحیح دادههای با اهمیت خود کردهاند.
لازم به توضیح است که بعضی از بانکهایی که اسامی آنها در جداول فوق آمدهاند، با وجود اینکه به ظاهر آیین نامه را اجرا کردهاند اما به قدری کیفیت افشا اطلاعات شان پایین بوده است که در عمل انتشار عمومی اطلاعات شان تفاوتی با عدم انتشار نداشته است. به طور مثال، کیفیت پایین در چاپ و اسکن کردن فایلهای کاغذی موجب شده است که اطلاعات مهمی مخصوصاً در بخش تسهیلات به اشخاص مرتبط قابل استفاده نباشد. همچنین بعضی از بانکها، جداول مرتبط با اطلاعات تسهیلات و تعهدات شان ناقص بوده به این معنی که موارد افشا شده به طور کامل مطابق با درخواستهای مطرح شده در ضوابط نبوده است.
*قالب نامناسب انتشار اطلاعات تسهیلات کلان و تسهیلات به اشخاص مرتبط
به غیر از عدم افشا اطلاعات تسهیلات و تعهدات، معضل مهم دیگری که استفاده از اطلاعات تسهیلات کلان و تسهیلات به اشخاص مرتبط بانکها را با مشکل جدی روبهرو کرده است، قالب نامناسب انتشار این اسناد مهم است. تقریباً اکثر صورتهای مالی منتشر شده بانکهای مختلف به صورت اسکن شده و در قالب فایل PDF هستند. به همین دلیل وقت زیادی برای برگرداندن این اطلاعات به فرمت های قابل تحلیل از تحلیلگران و پژوهشگران اقتصادی و سایر افرادی که میخواهند از این اطلاعات برای بررسی وضعیت شبکه بانکی استفاده کنند، گرفته میشود. حجم هر یک از این اسناد ممکن است به صدها صفحه برسد. انتشار این اسناد در قالبهای قابل دسترسی مانند فایل اکسل یا حداقل فایل PDF با امکان جست و جو حداقل کاری است که برای یک شفافیت سالم مورد نیاز است.
در مجموع، اگر مشکلات انتشار عمومی اطلاعات نظام بانکی را ریشهیابی کنیم، علت اصلی ایجاد این مشکلات، ضعف بانک مرکزی در اجرای این موضوع است. به طوری که میتوان گفت دلیل عدم اجرای آیین نامههای افشای اطلاعات بانک مرکزی، ضعف بانک مرکزی در الزام شبکه بانکی به انجام دستور العملهای خود است. همچنین علت پایین بودن کیفیت انتشار اطلاعات، عدم توجه بانک مرکزی به این مسئله است به گونهای که تاکنون در هیچ یک از آیین نامههای خود بانکها را ملزم به تغییر فرمت انتشار نکرده است.